Bölüm 2: HİYEROGLİFLERİN ERKEN GELİŞİMİ


Bölüm 2: Hiyerogliflerin Erken Gelişimi


Hiyeroglif yazısı Mısır'ın Erken Hanedanlık Dönemi'nde (3150-2613 BCE) gelişmeye başladı, tarih öncesi zamanda Mısır şaşırtıcı antik kültürünün temelini attı.  Bazı Mısırbilimciler ve diğer uzmanlar, yazı sisteminin, Mısır'ın düzenli olarak ticaret yaptığı bir bölge olan Mezopotamya'dan gelişen yazılı kelimeden doğrudan etkilendiğine inansa da, diğer arkeologlar ve tarihçiler bu hipotezi olası görmeyerek reddettiler.

Hipotezi reddedenler, Mısırlı olmayan yerleri, insanları, fikirleri veya nesneleri tanımlayan ilk yazıların hiçbir kanıtının bulunmadığına ve erken Mısır hiyerogliflerinin karakterlerinin, erken Mezopotamya resim yazılarına hiçbir benzerlik göstermediğine işaret ediyor.

Hiyerogliflerin Mısır çölünde yaşayan tarih öncesi avcı toplulukları tarafından üretilen kaya resimlerinden doğal olarak geliştiği iddiası çok daha muhtemeldir.  Onları keşfeden arkeologlara göre, Nil'in doğu kıyısındaki Elkab bölgesindeki kaya panelleri üzerindeki beş bin yıllık piktograflar, hiyeroglif yazısının oluşum aşamalarının kanıtlarını gösteriyor.

Bu piktograflar, MÖ 4. binyılın sonlarına tarihlenen mezarlardan ele geçen çanak çömlek kavanozları ve fildişi plakalarda da bulundu.  Bu daha sonra tarih öncesi duvar sanatı ile daha sonra hiyeroglif haline gelen semboller arasındaki bir çizgiyi vurguluyor gibi görünüyor.

Thoth Efsanesi

Hiyerogliflerin gelişimiyle ilgili bir başka inanç da Mısır mitolojisinden gelmektedir.  “Hiyeroglif” Yunanca bir kelime olsa da, eski Mısırlılar yazılarına 'tanrı'nın sözleri' anlamına gelen medu-netjer adını verdiler.  Bunun nedeni, zamanın başlangıcında yazının, bilgeliğin ve ay büyüsünün büyük tanrısı Thoth'un (sağda gösterilen) yazıyı yarattığına ve onlara verdiğine inanmalarıydı.  Bunu, kelimelerin gücünün sorumluluğunu ciddiye alacaklarına inanarak, hafızalarını güçlendirmek ve onları daha akıllı hale getirmek için yaptı.

Bununla birlikte, tanrı Ra, hiyeroglifleri insanlara teslim ederek, özellikle tarihlerini ve geçmişin gerçeğini hatırladıklarında, yazılı söze çok daha fazla güveneceklerinden endişeliydi.  Hiyerogliflerin Thoth'un düşündüklerinin tersini yaptığını, insanların hafızasını ve bilgeliğini zayıflattığını gördü.

Bir uzlaşma olarak, Thoth'un yazma tekniklerini seçkin sayıda Mısırlıya, yazıcılara verdiğini söyledi.  Böylece, yazıcılar yazılı sözün ustaları ve birliktelik yoluyla Mısır kültürünün ve bilgisinin koruyucuları olarak büyük saygı gördüler.

Yazıcıların İşi



Hiyerogliflerde yalnızca yazıcıların yazabilmesi, bu grubun Mısır toplumu içinde güçlü konumlar elde ettiği anlamına geliyordu.  Gerçekte, katipler ülkede yürütülen tüm idari, yasal ve dini işlevlere dahil oldular.  Çalışmaları onları mahkeme işlemlerini, tıbbi prosedürleri, vergi hesaplarını, savaşları ve kralların ve soyluların tarihlerini sihir büyülerine kaydetmeye götürdü.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HiYEROGLİF LİSTESİ 5

MISIR HİYEROGLİF ALFABESİ

MISIR SAYILARI VE ANLAMLARI