Mısır hiyeroglif yazısını öğrenmek için on harika ücretsiz çevrimiçi kaynak:
Mısır hiyeroglif yazısını öğrenmek için on harika ücretsiz çevrimiçi kaynak:
1) Biblioteca Alexandrina'nın Adım Adım Hiyeroglifleri - Mısır hiyerogliflerine ve gramerine girişinize başlamak için Biblioteca Alexandrina'dan daha iyi bir yer var mı? Dil bilgisi dersleri basittir ve örnek cümleler ve cümlelerden bolca yararlanır ve sitenin sözlüğü öğrencilerin işaret kategorisine, anahtar kelimeye veya harf çevirisine göre arama yapmasına olanak tanır. Öğrenciler yeni öğrendikleri bilgileri bir sınava girerek veya Mısır sanatı ve eserlerinden alınan örnek metinleri okuyarak test edebilirler. Web sitesi hem İngilizce hem de Arapça olarak mevcuttur ve sitede bulunan tüm kaynaklar profesyonel Mısırbilimciler tarafından hakemli incelemeden geçirilmiştir.
2) Rutgers Üniversitesi: Orta Mısır Dilbilgisi – Bu, Rutgers Üniversitesi'nden Dr. Gabor Toth'un izniyle Orta Mısır dilbilgisi üzerine kapsamlı bir kurstur. Orta Mısırca bilginizi test etmek için tasarlanmış bir sözlük ve bazı alıştırmaların yanı sıra hiyeroglif yazısına ve temel dilbilgisi noktalarına genel bir bakış içerir. Onu benzer çevrimiçi kurslardan ayıran şey, gramer noktalarının birçoğunun literatür ve stellerden ve diğer eski eserlerden alınan örnek metinler kullanılarak öğretilmesidir. Orta Mısır dilbilgisinde ustalaşmanın bağlam içinde kullanıldığını görmekten daha iyi ne olabilir? Güncelleme: Bu liste yayınlandığından beri çevrimiçi materyalin çoğu kaldırıldı. Dr Toth'un Eski Yazılar Yoluyla Orta Mısır Dilbilgisine Giriş (Bunu Amazon'dan Satın Alın) adlı kitabına dahil edilmiştir.
Mısır hiyeroglif yazısını öğrenmek için on harika ücretsiz çevrimiçi kaynak:
3) Eski Mısır Dili Tartışma Listesi – AEL Tartışma Listesi 1997'den beri var ve amatör ve profesyonel Mısırbilimciler tarafından paha biçilmez bir kaynak olarak kabul ediliyor. Listenin birincil kapsamı, eski Mısır metinleri ve dillerinin tartışılmasıdır ve 900'den fazla bilim insanı ve meraklısının üyeliğiyle iftihar etmektedir. Daha eski tartışmalar AEL Arşivlerinde bulunabilir ve Orta Mısırca, hiyerarşik ve Kıpti öğrenmek için kaynaklara bağlantılar Öğrenme sayfalarında bulunabilir.
4) GlyphStudy – GlyphStudy, yukarıda bahsedilen iki ders kitabını (Allen ve Collier/Manley) kullanan çevrimiçi bir çalışma grubudur. Orta Mısırcayı öğrenme konusunda ciddi olan öğrenciler, iki çalışma bölümünden birine katılmaya ve çalışma programına göre ödev vermeye teşvik edilir. Siteye erişim izni verildikten sonra tartışmalara katılabilir ve Bağlantılar bölümünde bulunan kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Bunlar arasında bilgi kartları, çevrimiçi dilbilgisi dersleri, ek okumalar ve üyelerin Egyptology sitelerine bağlantılar bulunur. Bu çalışma grubu, daha katı bir çalışma programı izlemek, diğer öğrencilerle tanışmak ve ilerlemeleri hakkında geri bildirim almak isteyen herkes için idealdir. Üyelik ücretsizdir ve iki çalışma bölümünden herhangi birini takip etmek için tek gereklilik, yukarıda bahsedilen kitaplardan birinin kopyası ve eski Mısır'a duyulan tutkudur.
5) Mısır Hiyeroglifleri – Bu blog, bu yazıyı yazarken sadece birkaç haftalıktı ama gelecekteki büyüme için büyük bir potansiyel gösteriyor. Şu anda 9 gramer dersi, kullanışlı bir işaret listesi ve çalışmalarını ilerletmek isteyenler için kapsamlı bir bibliyografya sunuyor. Ziyaretçilerin diğer öğrencilerle tanışabileceği ve eski Mısır dilinin çeşitli yönlerini tartışabileceği bir tartışma forumu da var.
6) Piramit Metinleri : Orta Mısır Dili Sözlüğü – Bu sözlük 2006 yılında Paul Dickson tarafından derlenmiştir ve kelime dağarcığı diğer çevrimiçi ve basılı sözlüklerde kullanılan olağan fonetik tabanlı sistem yerine Gardiner sınıflandırma sırasına göre düzenlenmiştir. Her giriş, kelimenin hiyeroglif yazılışını, fonetik yazılışını (veya harf çevirisini), konuşmanın bir bölümünü (varsa), İngilizce çevirisini ve Gardiner sınıflandırma sistemi altındaki işaretlerin adlarını gösterir. PDF okuyucunuzdaki arama işlevini kullanarak bir kelimeyi İngilizce çevirisi veya harf çevirisi altında arayabilirsiniz.
7) Eski Mısır Kaligrafisi: Hiyeroglif Yazmaya Yeni Başlayanlar Kılavuzu – Bu kılavuz, Metropolitan Sanat Müzesi'nde Mısır Sanatının eski Fahri Küratörü merhum Henry George Fischer tarafından “Mısır yazımında daha iyi bir standart” teşvik amacıyla bir araya getirildi. hiyeroglifler”. Size sadece Mısır el yazısı becerilerinizi nasıl geliştireceğinizi öğretmekle kalmaz, aynı zamanda benzer işaretleri nasıl ayırt edeceğinizi, her bir işaretin neyi temsil ettiğini anlamayı ve Mısır tarihinin farklı dönemlerinde belirli işaretlerin farklı biçimlerini tespit etmeyi öğretir.
8) St Andrews Corpus – St Andrews Corpus, PDF formatında çok çeşitli eski Mısır metinlerinden oluşur. Metinler anıtlardan ve edebiyattan alınmıştır ve metinlerin yarısından azında orijinal hiyeroglif metin bulunurken, hepsi için bibliyografyalar, çevriyazılar ve İngilizce çeviriler sağlanmıştır. Orta ve ileri seviyedeki öğrenciler, bu metinleri kendi çeviri becerilerini geliştirmek için kullanmaktan keyif alabilirler.
9) Hieroglyphs.Net – Bu site, bu listede yer alan diğerleri kadar kapsamlı olmayabilir, ancak yine de hiyeroglifleri ve temel kelimeleri öğrenmek için oldukça faydalı bir kaynaktır. Günlük Test ve Haftalık Hiyeroglif, yaygın hiyeroglifleri tanıyıp tanımadığınız konusunda kendinizi test etmenin iyi yollarıdır ve arama yaparak veya alfabetik listelere göz atarak sözlükte kelimeler arayabilirsiniz. Bir başka eğlenceli özellik de, kendi kısa cümlelerinizi oluşturmanıza ve bu süreçte bazı temel dilbilgisi noktalarını öğrenmenize olanak tanıyan etkileşimli bir araç olan Oluşturma bölümüdür.
10) PlanZero: Hiyeroglif Bilgi Kartları – Bu bilgi kartları Mısır fonogramları hakkındaki bilginizi test etmenin mükemmel bir yoludur. Kart setleri etkileşimlidir ve çok çeşitli tek taraflı, ikili ve üçlü işaretleri kapsar. Tek dezavantajı, her bir işaretin anlamı üzerinde kendinizi test edememenizdir. İçerik oluşturucu, yakın gelecekte basit kelimeler ve ifadeler için bilgi kartları oluşturmayı planlıyor, bu nedenle bu harika bir fikir gibi görünüyorsa, neden içerik oluşturucuyla iletişime geçip ona haber vermiyorsunuz?
Mansiyon: JSesh – Bu teknik olarak Orta Mısırca öğrenmek için bir kaynak olmasa da, bu açık kaynaklı hiyeroglif metin editörü, kendi cümlelerini yazma pratiği yapmak veya ilerlemelerini not almak isteyen herkes için olmazsa olmaz bir eser. Editör, Manuel de Codage'ın tamamını kullanır ve bu yazılımın nasıl kullanılacağına ilişkin tüm talimatlar web sitesinde bulunabilir.
Hiç Lara'nın ayak izlerini takip etme ve Mısır hiyerogliflerini okumayı öğrenme isteği duydunuz mu? Eğer öyleyse, emrinizde bir dizi faydalı, ücretsiz çevrimiçi kaynak olduğunu bilmek ilginizi çekebilir. Bunlar, James P. Allen'ın Orta Mısırlıları: Hiyerogliflerin Dili ve Kültürüne Giriş (Amazon/Amazon İngiltere'de Satın Alın) veya Mark Collier ve Bill Manley'nin Mısır Hiyerogliflerini Nasıl Okunur (Satın Alın) gibi iyi bir ders kitabıyla birlikte kullanılırsa Amazon/Amazon İngiltere'de), bu karmaşık ama büyüleyici antik dili kavramanıza ve Mısır tarihi ve sanatı hakkındaki bilginizi derinleştirmenize yardımcı olacaktır.
Yorumlar